Четверг, 28.03.2024, 18:04

Меню сайту
Пошук
Архів записів
Календар
«  Май 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Погода
Білики
Форма входу
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Офіційний сайт
Білицької селищної ради
Головна » 2014 » Май » 13 » Свинокомпекс у Біликах продовжить працювати за умов дотримання законодавства
16:12
Свинокомпекс у Біликах продовжить працювати за умов дотримання законодавства

 Свинокомплекс ТОВ «Белгранкорм-Полтавщина» у селі Білики Кобеляцького району Полтавської області найближчим часом не закриватиметься.

 

При цьому російський інвестор агрохолдингу врахував вимоги мешканців села Білики й уже почав запроваджувати природоохоронні заходи, аби зменшити шкідливий вплив на довкілля.

Таким є результат домовленостей, досягнутих під час зустрічі голови Полтавської обласної державної адміністрації Віктора Бугайчука з головою Ради директорів агропромислового холдингу «БЕЗРК-Белгранкорм» Олександром Орловим.

«Ми розуміємо, що важливо зберегти робочі місця та нормальний бізнес-клімат у регіоні, особливо в такі непрості часи, як зараз, – прокоментував рішення влади не припиняти роботу агрохолдингу «БЕЗРК-Белгранкорм» голова Полтавської ОДА Віктор Бугайчук. – Водночас питання екології та дотримання прав мешканців села Білики для нас є пріоритетним. Тому ми жорстко вимагатимемо виконання досягнутих домовленостей щодо повної утилізації шкідливих викидів від свинокомплексу. Люди не повинні страждати від сусідства з агрохолдингом».

За інформацією Сергія Фролова, керівника Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА, на виконання досягнутих домовленостей російський інвестор АХП «БЕЗРК-Белгранкорм» уже вклав півмільйона гривень в побудову сучасної очисної установки, яка має переробляти відходи життєдіяльності свиней і забезпечить дотримання екологічних вимог до роботи свинокомплексу.

Загалом, обласна влада Полтавщини надала російському інвестору свинокомплексу три місяці на усунення усіх недоліків у роботі.

Як відомо, громада села Білики неодноразово висловлювала обурення тим, що робота свинокомплексу АПХ «БЕЗРК-Белгранкорм» призвела до появи нестерпного смороду в населеному пункті. Крім того, багато селян скаржилися, що в їхніх оселях зникла з колодязів вода.

На початку квітня селищна рада Біликів прийняла рішення взагалі припинити роботу свинокомплексу «Ясні зорі Полтавщини», що належить російському інвестору АПХ «БЕЗРК-Белгранкорм».

Розпорядженням голови Полтавської обласної державної адміністрації Віктора Бугайчука було створено спеціальну комісію, до складу якої увійшли представники головних управлінь ветеринарної медицини, Держсанепідслужби, Державної екологічної інспекції у Полтавській області, інших служб. Комісія здійснила кілька виїзних засідань за скаргами мешканців села Білики і запропонувала провести комплекс заходів з усунення порушень природоохоронного законодавства.

Зокрема:

1) скоротити поголів'я свиней до проектної потужності.

2) Забезпечити процес очищення рідких відходів (рідкої фракцій гною), видалення, компостування та карантинування твердої фракції гною відповідно проекту або використовувати біологічні препарати на очисних спорудах та додаткові системи очистки виробничих приміщень для зменшення викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря.

3) Забезпечити проведення виробничого лабораторного контролю за станом атмосферного повітря на межі санітарно-захисної зони.

4) Розробити та узгодити з місцевими органами державного санітарного нагляду переліку забруднюючих речовин, періодичності та точки відбору проб атмосферного повітря в порядку здійснення виробничого лабораторного контролю.

Станом на 12 травня за інформацією Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА ,ТОВ «Белгранкорм-Полтавщина» уклало договір на установку, тестування і введення в експлуатацію обладнання для очисних споруд свинокомплекса ТОВ «Белгранкорм-Полтавщина».

Також на свинокомплексі змонтоване додаткове обладнання в 6-ти виробничих корпусах, що дає змогу зменшити кількість викидів і нейтралізувати шкідливі речовини в атмосферному повітрі. В даний час проводиться його тестування.

Зменшено і поголів’я свиней на 2000 голів.

Департамент агропромислового розвитку Полтавської ОДА та природоохоронні організації області продовжують здійснювати контроль за станом довкілля в районі села Білики Кобеляцького району та за виконанням російським інвестором домовленостей щодо усунення порушень природоохоронного законодавства.

Довідка: У Полтавській області функціонує група компаній по виробництву свинини: ТОВ «Белгранкорм-Полтавщина» (вартість реконструкції свинокомплексу понад 100 млн. грн.), м’ясокомбінат ТОВ «Ясні Зорі-Полтавщина» та ТОВ «Громада-Агро», в якого орендується більше 4 тис. га землі для вирощування зернових культур.

За 2 роки діяльності на цих виробничих потужностях створено 315 робочих місць, середня заробітна плата складає 4560 грн.

Проектна потужність свинокомплексу: 2500 продуктивних свиноматок, 38 кнурів, 1205 голів ремонтного молодняку та оборотна кількість молочних і відлучених поросят та підсвинків.

На день обстеження підприємства у квітні 2014 року поголів'я різновікових груп свиней складало 52 247 голів або в перерахунку на доросле поголів'я 15 674 голів, що на 3674 голів перевищує встановлені вимоги щодо кількості поголів’я та наявними санітарно-захисними зонами.

 

Інтернет-видання Репортер

Переглядів: 580 | Додав: Villy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright bilyky.at.ua © 2024