Четверг, 28.03.2024, 18:07

Меню сайту
Пошук
Архів записів
Календар
«  Июнь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Погода
Білики
Форма входу
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Офіційний сайт
Білицької селищної ради
Головна » 2014 » Июнь » 13 » Біличани вигнали Правий сектор, на черзі — «Бєлгранкорм»
16:57
Біличани вигнали Правий сектор, на черзі — «Бєлгранкорм»

Попри безлічі проблем, які існують в усіх населених пунктах нашої держави, головною в Біликах залишається закриття свинокомплексу «Ясні Зорі», що належить товариству «Бєлгранкорм-Полтавщина».

Під лежачий камінь вода не тече. Саме за таким принципом працюють білицькі громадські активісти, які у минулу суботу провели віче місцевого населення. Воно було призначене на 16:00 у селищному парку відпочинку. На це зібрання зійшлось близько 250 чоловік. Підтримати біличан приїхали й обласні депутати. Голова райдержадміністрації не зміг прибути на віче особисто, але направив туди свого заступника.

Розпочала збори секретар Білицької селищної ради Наталія Левонтівцева. Вона повідомила присутніх, що на віче виноситься два питання: затвердження проекту генерального плану забудови селища та подальші заходи, пов'язані зі свинокомплексом «Ясні Зорі».

Представити генплан Наталія Іванівна запросила його головного розробника Андрія Конюка. Він досить детально охарактеризував своє дітище: розповів про майбутні забудови нових вулиць у селищі, назвав Білики санітарно-курортним містечком, описав місця, де будуть створені дитсадки, під'їзди до новобудівель, пляжі та багато іншого. Андрій Конюк зазначив, що генплан складений за зразком того, який був розроблений у 1968 році на замовлення цукрового заводу. До речі, Андрій Євгенович підрахував, що до 2038 року населення селища збільшиться приблизно на 800 чоловік. Та головною причиною затвердження генплану Біликів розробник назвав його підтримку з боку держави. Тобто, без цього документа селище залишиться поза держфінансуванням. Тим більше, що жоден приватний підприємець не зможе самостійно утримувати Білики. Та йому потрібно було наголошувати зовсім на іншому: згідно цього плану, будь-яке виробництво або комплекс, що розташоване на відстані 500 метрів від житлової зони селища, не може перевищувати третій рівень шкідливості. Після виступу Андрія Конюка йому почали задавати питання. Мешканці говорили про різне: стихійне сміттєзвалище по вулиці Полтавська, 91, вулицю Ватутіна, яка розміщується поряд із свинокомплексом, вирубку дерев поряд із вулицею Жукова, що призводить до зсуву ґрунту, турботу про дітей, відсутність зелених насаджень поряд із «Бєлгранкормом», клас шкідливості комплексу, який відповідає п'ятому, та відстань не в 500, а в 150 метрів від перших будинків до «Ясних Зір». Найяскравіші фрази з діалогів:

— Нас двигають від свинарника, а не свинарник від нас!

— Це — незаконно узаконене сміттєзвалище!

— У мене дитина в школу пішла, а в дитсадок так і не сходила!

— Там — не 500, а 150 метрів. Якщо не віриш, то пішли шагами поміряєм, а ні, так у мене рулєтка в машині є!

З усіх цих розмов було зрозуміло одне: біличани побоюються затверджувати генплан, тому що не бажають бачити в ньому свинокомплекс. Тільки завдяки допомозі Наталії Лєвонтівцевої присутні зрозуміли, що їх ніхто не дурить. А якщо «Ясні Зорі» і залишаться в селищі, то, згідно документа, там щороку утримуватимуть не більше 12 тисяч голів свиней. Після довгих суперечок присутні таки затвердили майбутній генплан селища. Хоча там також вистачало недоречностей. Про це наголосив Анатолій Шкарбан, коли розробник говорив, що сміття з Біликів будуть відвозити на сміттєпереробний завод у Кобеляки (цілком очевидно, що такий у найближчі десятиліття не з'явиться в райцентрі).

Друге питання порядку денного — припинення роботи свинокомплексу «Ясні Зорі». Олег Бакаєнко поінформував про заходи, які були здійснені громадськими активістами щодо «Бєлгранкорму». Він нагадав події, починаючи з розширеної квітневої сесії і до судового засідання, що відбулося в Кобеляках 2 червня. Жоден позов із боку біличан не приніс позитивних результатів. Та Олег Вікторович наголосив, що на цьому вони не зупиняться. Тож активісти направили листа до Полтавського господарського суду з вимогою до «Бєлгранкорму» виплатити селищу 12 (а фактично — 17) мільйонів гривень. І пообіцяв, що комісія не складе руки. Якщо їм не вдасться припинити роботу підприємства, то вони домагатимуться хоча б зменшення кількості поголів'я худоби до 12 тисяч на рік, а також вимагатимуть будівництва очисної системи закритого типу. Далі мікрофон перейшов до директора «Бєлгранкорму» Ігоря Михайлюка, який розповів, що підприємство змінило власника і незабаром це ж станеться і з його назвою. Довго пропонував біличанам відремонтувати лікарню, на що ті відповідали, мовляв, коли їм віддадуть усі мільйони, то вони самі нову побудують. Узагалі, пропозиції Ігоря Богдановича люди сприймали як особисті образи. З усього цього було зрозуміло одне: біличани не хочуть шукати компромісів, їм потрібна справедливість, вони бажають дихати чистим повітрям. Напевно, прогнозуючи наперед хід віче, Ігор Михайлюк і привів заради свого захисту проектанта очисних систем Михайла Іванова. Той озвучив цифру, яку «Бєлгранкорм» уже витратив на очисні. Ця сума становить 3,5 мільйона гривень. Розповів, що він особисто створив триступеневий рівень фільтрації «пахучих» речовин, і попередив, що ці нововведення «зменшать ваш запах на 70-80 %» (цитата). Біличани згадували йому різні «заслуги» «Бєлгранкорму»: і про незаконно зайняті лагуни, і про сміхотворну систему очисних, яка замість закритого саркофага обтягнута плівкою, і про воду, яку використовує комплекс, і про роботи з очищення карт від фекалій, і про включення системи очисних щоразу, коли починається дощ. До присутніх зверталися по черзі Жук, Михайлюк, Іванов і щось намагалися довести, постійно захищаючи себе. Якщо вірити словам Ігоря Богдановича, то до початку серпня кількість поголів'я худоби буде зменшено до 12 тисяч на рік. Хоча зі свого боку проектант Іванов наголосив, що побудована ним система очистки розрахована на максимальну кількість свиней, тобто, до 60 тисяч. Одразу виникає запитання: навіщо ж витрачати такі кошти на очисні, якщо простіше якнайшвидше скоротити худобу? До того ж сам Іванов підкреслив, що запах ніде не зникне, і це — системна проблема для всіх населених пунктів, де працюють подібні комплекси. Але проектант навів «вражаючі» факти щодо своїх мільйонних нововведень: «Якщо раніше під час перебування на комплексі одяг провонювався за п’ять хвилин, то тепер цей ефект спостерігається через півгодини». Цим Іванов зумів «заспокоїти і привернути на свій бік» біличан.

Чи то випадково, чи так було задумано за сценарієм, та разом із Миколою Жуком на віче прийшли два представники Правого сектора. Один із них, дочекавшись, доки звільниться мікрофон, вирішив допомогти сторонам залагодити конфлікт. Але, напевно, чоловік сам не дуже розібрався в ситуації та ще й у грубій формі почав висловлюватися на адресу біличан. Навіть 17 мільйонів пообіцяв особисто контролювати. Його швиденько випровадили з віче, а потім ще й стусанів надавали. Благо, що в нашому районі працює доблесна міліція, яка і захистила прибічників Яроша.

Потім дії «Бєлгранкорму» засудили у своїх виступах Олександр Бажан і Тетяна Кіщенко. Вони акцентували увагу на класі шкідливості комплексу. Тобто, якщо «Бєлгранкорм» утримує більше 50 тисяч свиней, то повинен розміщуватися за чотири кілометри від селища, а не ставити німецькі форсунки для очищення фекалій і води.

Також біличан підтримав обласний депутат Геннадій Коваленко, який, заради піару свого наставника нардепа Головка, розповів про пророблену ним роботу щодо ситуації з «Бєлгранкормом». Завершив свій виступ чоловік запитанням: «Как вас можна уговорить жить в этом дерьме?» Ну, як кажуть, і на тому спасибі.

Ще біличани говорили про допомогу армії та збір коштів на бронежилети. Та з усього сказаного обома сторонами напрошується одне: ніхто примирятися не збирається. «Бєлгранкорм» змінив власника й буде намагатись і надалі вигравати судові позови, а біличани також продовжуватимуть боротися за свіже повітря в селищі. Що ж, почекаємо серпня і підемо гуртом у «Ясні Зорі» рахувати свиней.

Переглядів: 661 | Додав: Villy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright bilyky.at.ua © 2024