Пятница, 19.04.2024, 08:44

Меню сайту
Пошук
Архів записів
Календар
«  Январь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Погода
Білики
Форма входу
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Офіційний сайт
Білицької селищної ради
Головна » 2014 » Январь » 10 » Хто є хто в "його пісочниці"
14:04
Хто є хто в "його пісочниці"

Ви знаєте, хто ваше дитя? Лідер, зірка, спостерігач... А раптом він - в числі "знехтуваних"?! У цій статті розповідається, як допомогти дитині зайняти гідне місце в своєму дитячому колективі.

 ДІЙОВІ ОСОБИ

Вищий рівень в групі займають "лідери". Як правило, їх двоє: один у хлопчиків, інший (точніше, інша) у дівчаток. "Лідера" не завжди люблять, але йому зазвичай підкоряються.

 Справжньою любов'ю користуються "зірки". Вони не намагаються конкурувати з "лідером" і знаходяться з ним і зі всіма в хороших стосунках.

 Переважна більшість колективу – це "прийняті", середнячки. Такі діти бояться проявляти індивідуальність і дорожать думкою "лідера".

 У будь-якому колективі завжди знайдуться один-два "спостерігачі". Вони не по роках розвинені і вередливі у виборі друзів. Інші діти відносяться до них без агресії і, якщо ті самі проявляють бажання грати разом, приймають їх.

 Набагато важче доводиться "білим воронам". У цій категорії опиняються обдаровані діти і ті, чиї інтереси незвичайні. Їх піддають кепкуванням, але до цькування справа не доходить.

 Цькування – це доля "знехтуваних". Вони тягнуться до всіх, але з ними ніхто не хоче мати нічого спільного.

 ВІД 3 ДО 6 РОКІВ: ТУСОВКА ТЕЛЕПУЗІКОВ

 Маленький "лідер" нікому не дозволяє розслаблятися. Удома він заставляє бабусю співати пісні, а в дитячому саду визначає, кому в що грати. В разі бунту "лідер" стає агресивним, але він уміє прощати і винагороджувати. Батькам "лідера" потрібно підготувати його до того, що з часом він може виявитися зміщеним з п'єдесталу. Важливо навчити дитину поважати інтереси інших.

 "Зірками" є діти, які мають найцікавіші іграшки і при цьому не скупилися. Необхідно, щоб таке дитя не допускало споживчого відношення до себе. Поясніть йому, що інші діти перед тим, як узяти його іграшку, повинні попросити дозволу. Важливо, щоб маля не намагалося "купити" дружбу і не боялося відмовляти комусь. Навчіть таку дитину цінувати свою індивідуальність. Але  приклади типа: "А якби всі стали стрибати з вікна, ти б теж стрибнув?" – для нього пустий звук.

 "Спостерігачами" виявляються спокійні діти, що віддають перевагу спілкуванню з дорослими. Їх стомлюють загальні ігри, тому не слід заставляти "спостерігачів" брати участь в них. Краще приглянутися, до кого з дітей "спостерігач" випробовує найбільший інтерес, і допомогти їм подружитися.

 "Білими воронами" стають ті, хто далекий від масової дитячої моди, – наприклад, байдужий до телепузікам. У дитини може бути своє захоплення, але воно лише дає привід для кепкувань: що таке колекціонування марок в порівнянні з наклейками від жуйок! Але якщо у маляти з'явиться декілька горезвісних наклейок для обміну, він швидко стане своїм.

"Знехтуваними" зазвичай виявляються плакси, ябеди, жаднюги і забіяки. Якщо вашу дитину уникають інші діти, поясніть маляті, що, коли він почне поводитися по-іншому, однолітки самі потягнуться до нього.

ОТ 7 ДО 10 РОКІВ: ІНТЕЛЕКТУАЛИ БІЛЯ КЕРМА

В даному віці величезне значення для дітей має навчання, тому "лідером" стає найкмітливіше дитя. Він повинен добре вчитися, але не бути відмінником. У дитяти відбувається усвідомлення своєї ролі і з'являється відповідальність за інших дітей. Вони можуть здаватися йому нудними, і тоді дитя відчуватиме самотність. У такому разі необхідно розширити круг його спілкування.

 "Зіркою" вважається хороший друг – той, хто завжди дасть списати і поділиться запасною ручкою. Інколи "зірки" в цілях підтримки популярності прагнуть всім догоджати: наприклад, підказувати на уроках (у збиток власної репутації і успішності). Поясніть дитині, що так він ризикує заслужити славу безвільної людини.

А у "прийнятих" дітей в цьому віці з'являється бажання виділитися із загальної маси. Щоб допомогти дитині зайняти свою нішу в класі, продемонструйте йому його незамінність, особливість.

"Спостерігачами" є діти, що мають друзів за межами школи. Вони із задоволенням беруть участь в загальних витівках, але близьких стосунків з однокласниками уникають. Потрібно переконати "спостерігача" в необхідності підтримувати доброзичливий настрій до нього з боку дітей.

 "Білими воронами" вважають відмінників, що цікавляться лише навчанням і дуже слухняних дітей.

"Знехтуваними" виявляються діти, яких вважають "дурними". Об'єктивно таке дитя може володіти нормальним інтелектом, але не мати захоплень і повільно міркувати. Таку ж роль грають "улюбленці" вчителів. Щоб позбавитися від самоти, "знехтуваним" слід спробувати подружитися з "зірками" – найбільш терпимими дітьми в класі.

 ОТ 11 ДО 14 РОКІВ: СЕРЦЮ НЕ ХОЧЕТЬСЯ СПОКОЮ

 На початку підліткового віку вміст ролей декілька міняється. "Лідером" є той, хто користується успіхом в протилежної статі і здатний відстояти інтереси однокласників в спорах з вчителями. Щоб завоювати популярність серед однолітків, "лідер" може стати надмірно зухвалим з дорослими. Слід пояснити йому, що в спорі набагато розумно аргументувати свої вимоги.

 "Зірками" стають найпривабливіші діти, в яких закохана велика частина класу. Вони схильні до "зоряної" хвороби і можуть бути дуже жорстокими зі своїми залицяльникам. Якщо симптоми цієї недуги з'явилися у вашої "зірочки", запропонуєте їй уявити, що б вона відчувала, якби на її гарячу любов не відповідали взаємністю.

"Прийнятими" виявляються діти, чиї батьки своєчасно не реагують на зміни молодіжної моди. Відсутність самоката або роликів може стати перешкодою для спілкування з однолітками. Звичайно, справа не в самих речах, а в можливості участі нарівні з іншими в загальних забавах.

  "Спостерігачі" починають дивитися на однокласників звисока, вважаючи їх маленькими. Вони можуть мати доросліших друзів, за рахунок чого їх авторитет в класі зростає. "Спостерігач" не намагається конкурувати з "лідером", хоча навіть той прислухається до його думки. Батьки такої дитини можуть бути спокійні – він користується дійсною любов'ю і пошаною.

 "Білими воронами" можуть виявитися немодно одягнена дівчинка або хлопчик. Через захоплення сучасною музикою, що з'являється в цьому віці, в цю категорію потрапляють ті, хто не відрізняє яких-небудь "Іванушек" від "Аленушек". Тому, навіть якщо вас дратує істерія довкола популярних груп, дозвольте дитині бути в курсі подій.

  "Знехтувані" є групою риски: вони повністю втрачають зв'язок з однокласниками і знаходять компанію серед дітей з схожими проблемами. Щоб виділитися, вони можуть почати прогулювати школу, палити, а то і що-небудь гірше. У класі "знехтувані" вже навряд чи зможуть завести друзів, і потрібно допомогти їм знайти альтернативну компанію: наприклад, в спортивній секції. Завдяки новим захопленням і знайомствам діти стануть упевненішими в собі. А в класі їх статус може підвищитися до рівня "спостерігачів".

  Загалом, якщо вас турбує роль вашого дитяти в колективі, пам'ятаєте, що ніколи не пізно спробувати щось змінити. А інколи досить просто почекати. І можливо, ваш маленький диктатор перетвориться на "зірку" компанії, а "біла ворона" стане прекрасним лебедем.

 Марія Бауліна, психолог

Переглядів: 717 | Додав: Villy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright bilyky.at.ua © 2024